SzegedMA

Nincs megjeleníthető elem

DÉLMADÁR

Nincs megjeleníthető elem

SzegedIQm

Nincs megjeleníthető elem

SZEGEDszeggel

Szögezzük le! Szegezzuk neki a kérdést: mi van, miért van, hogyan lesz mindez? Itt Szegeden.

Licenc

Creative Commons Licenc

Címkék

áder (2) adó (1) aláírás gyűjtés (3) alkotmányjogász (1) árpád-sávos (12) árpád sávos (5) az egészség ügy (7) balogh lászló (2) becsey zsolt (9) bh0213 (4) blog (20) bodó imre (2) botka (26) bringaút (1) budapest (3) csillag börtön (1) csl (23) csongrád megye (2) csongrád megyei ifjúsági tagozat szegedi csoportja (3) csongrád megyei napilap (1) csúcson (1) dél alföld (9) dobrev (1) drágulás (22) e43 (1) egészségcentrum (7) egészségügy (46) egyetem (12) ekképpen (10) ELI (1) elszegényedés (6) Erzsébet liget (1) eu (4) európai parlament (1) Fejlődés (1) fidelitas szeged (4) fidesz (41) financial times (1) fotók (1) gáz (2) goldenblokk (1) gorka (1) gyásznap (1) gyimesi lászló (8) gyógyszer (2) gyurcsány (9) haág zalán (10) hajrá magyarok polgári szövetség (2) helyi érték (2) hiller istván (1) honlapozó (10) höok (1) horty (4) horvátország (1) hűvös lászló (1) ic (1) ifjúsági kereszténydemokrata szövetség (6) ingatlanadó (1) integráció (3) iskolabezárás (12) ivcsek (56) jobb (28) jószai sándor (1) jövő (1) kalmár ferenc (4) kancellár (1) kdnp (8) kerékpáros (1) kereszt (2) kétfarkú (6) kisvasút (1) kiszervezés (1) kivonulás (4) kohári nándor (6) konferencia (1) könyv (4) kordon (5) kórház (37) környezetvédelem (1) környeztvédelem (6) közlekedés (16) kultúra (26) lakbér (1) lázár jános (1) lenyúlás (1) lévai anikó (2) liget (1) maros (1) mars tér (1) másképp (14) máv (4) mdf (3) média (36) megszorítás (25) mezőgazdaság (1) mikola (1) mszp (16) Munkahelyek (1) munkanélküliség (7) munkáspárt (1) napilap (1) navrasics (1) nemzeti fórum (1) nógrádi zoltán (4) oktatás (1) oláh jános (12) orbán (4) őújság (1) óvodabezárás (2) parkolás (1) parlament (1) pedagógus (1) piac (2) polgár esték (2) politika (74) privatizáció (16) programajánjó (58) puskás (1) rekord (1) románia erdély (1) sándor jános (1) schengen (1) schmidt (1) sorok (2) sorvezető (81) sport (5) stirlicz stirliczovics stirliczov (99) sumák privatizáció (8) szabó lászló (6) szavazás (1) szavazz (2) szdsz (11) Szeged (3) szeged (155) szegedi bulinegyed (1) szegedi paprika (1) szegedi x-ek (4) szegedi x ek (2) szegénység (1) szentgyörgyi pál (1) szerbia (3) szerelem (1) szolg közl. (7) sztrájk (5) tanárok (5) tarlós istván (2) tisza (3) tisza ártér (1) tisza szeged főutcája (1) tóth józsef (1) tudomány (6) tudtad? (69) ügy (97) ügyelet (1) újhelyi (6) ünnepek (21) urna (1) vajdaság (1) város (1) vendéglátás (4) Vérmedve (1) vizitdíj (7) web2.0 (1) zenta (1) zsidó (5)

Friss topikok

Otthonülés & otthonszülés

2007.09.18. 08:40 ivcsek

Tegnap voltam évfordulón. Szegeden több etapban 4-5 és 6 órakor volt megemlékezés civilek, Jobbik, Fidesz-KDNP szervezésben. 40 és félezernyi résztvevő (érdeklődő?) megtisztelő jelenlétével fémjelezve. A rendőrség mindenkit jól levideózott, ahogy illik.
Jómagam egy rég nem látott ismerőssel futottam össze, elbeszélgettünk hogylétünkről, majd a rendezvény végén két egyetemista megkérdezte elmondanánk é mi végre jöttünk ki, szoktunk e máskor is, és mi a véleményünk. Kamerába mondtuk, egy órán át, kiváncsi vagyok mire vágják meg 10, vagy 3 percre, valszeg sok érdekeset mondtunk nekik a korkülönbség miatt is. (Első tüntetésem a gdanszki Solidarnost féle volt 81-ben, még gyerekfejjel keveredtem bele, merthogy arra turistáskodtunk és ott elkeveredtem a tömegben.) Gondolom, ha a mű elkészül megkapjuk a másodpublikálás jogát, oszt kitesszük ide is, bármi is süljön ki belőle. (***Időközben megjött! Lásd alább.)


De nem erről, nem is az otthon ülésről, hanem az otthon szülésről akartam ide szólni valamit:

Meghalt (holtan jött világra?), az otthonszülés során egy csecsemő. Neki estek Geréb Áginak, aki közleményben tudatta, nem érti mi történt, és azt, hogy korházban sem biztos...
Este már a kórházi lobbi mondta a magáét, kereskedelmi tévé szavaztatott sms, hogy mi a tuti: otthon, vagy kórházban. Ne ekkor jutott eszembe, jó lenne tudni, hogy évente hány szülés záriul hasonló tragédiával, és milyen okból, de ugye ez vagy nem publikus, vagy nem teszik ki az ablakba, meg a média sem kérdi meg, hogy összevethető adatokat kapjunk.
Valami főmufti, azonnal bejelentette, hogy ők "már egy hónapja" készítik elő a törvényt, mely szerint úgy lenne, hogy bizottság vizsgálódik, és akire engedélyt ad (kis rizikófaktor) az otthon is, mint régen, családi körben, aki viszont nem, annak megtiltják, az csak korházban vagy sehol, ha mégis, gondolom kiskorú veszélyeztetésért lecsukják, vagy bírságolják.
Namármost, abortusztörvény igen, magzatgyilok szabad út, de aki megtartja az már az ő törvényeik szerint pocakoskodjon? Még jó, hogy nem mondják meg a szülést követően, hogy ki megy a Tajgetoszra....
Van tehát egy szakmai lobbi, akinek terhes az otthon szülés. (Igen a szülés levezetésnek is van piaca.) És vannak a várandósok, akik valóban törvényre, az otthon születés engedélyezésére, feltételeinek cirkusz mentes jobbítására, háttér-kórházakra vágynak, de nem arra, hogy megszabják, ki teheti ezt meg, ki nem. Az én lányomnál is otthonról, be kellett menni a korházba, de azt a megalázó cirkuszt senkinek nem kívánom, nem hogy egy szülő anyának. Sokkból a kevesebb is elég!
 
 
 
 

5 komment

Címkék: média ivcsek politika fidesz gyurcsány kórház szeged jobb tudtad? ügy egészségügy másképp árpád sávos az egészség ügy

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedszeggel.blog.hu/api/trackback/id/tr90169060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothj 2007.09.18. 11:11:48

Na, azért ez nem ilyen tiszta ügy. Oké, hogy szarok a kórházak, meg hercehurca, meg bunkó nővérek, meg rossz körülmények, stb. De akkor is, csórikám ma is élne ha kórházban akarja megszülni az anyja. Ez van, ezzel a ténnyel nem igazán lehet vitatkozni. Ha az orvos akár úgy is ítéli meg, hogy nincs kockázat, AKKOR IS LEHET KOMPLIKÁCIÓ és minden csecsemőért kár, aki úgy hal meg, hogy élhetne ha az anyja hajlandó egy kis kellemetlenségnek kitenni magát a kórházban! Ez van.

Citrom ;) 2007.09.18. 14:42:04

Nem túl régen, -saját statisztikájuk alapján- nyilatkozták az egészségügy felöl, hogy száz szülésre jut átlag egy-két haláleset.
Az othonszülésé sem rosszabb.

Tessék mondani! Mire lehet vélni ezt a agy felzúdulást ez ügyben.

Minden embernek van egy alapvető szuverenitása. Legyen is!
Szüleim apai ágon 7-en, feleségemék 4-en mind otthon születtek. Létezik intézményesített előzetes ellenőrzés, az legyen kötelező, a többit bízzuk már rá a szülő nő, vagy a szülő házaspár döntőképességére. Ha valakik, akkor ők biztosan nem akarnak rosszat.

A mai egészségügyi helyzetet még nem is feszegettük. ...mert miért nem lehet hallani alternatívákat az orvosoktól? Pl. ambuláns szülés.
Mondják már ki! Nagy a veszélye annak, hogy a jó főkereseti lehetőséggé avanzsált -kvázi- kötelező hálapénz kiesésének növekvő veszélye fenyegeti őket. Főleg úgy, hogy egyre csökken a fizetőképesség és az arra való hajlandóság!

Citrom ;) 2007.09.18. 14:44:43

Naaa!
Nem jelent meg a kommentem!
Máá megint a szerverhiba, leterheltség? Mi van?
süti beállítások módosítása