DÉLMADÁR

SZEGEDszeggel

Szögezzük le! Szegezzuk neki a kérdést: mi van, miért van, hogyan lesz mindez? Itt Szegeden.

Licenc

Creative Commons Licenc

Címkék

áder (2) adó (1) aláírás gyűjtés (3) alkotmányjogász (1) árpád-sávos (12) árpád sávos (5) az egészség ügy (7) balogh lászló (2) becsey zsolt (9) bh0213 (4) blog (20) bodó imre (2) botka (26) bringaút (1) budapest (3) csillag börtön (1) csl (23) csongrád megye (2) csongrád megyei ifjúsági tagozat szegedi csoportja (3) csongrád megyei napilap (1) csúcson (1) dél alföld (9) dobrev (1) drágulás (22) e43 (1) egészségcentrum (7) egészségügy (46) egyetem (12) ekképpen (10) ELI (1) elszegényedés (6) Erzsébet liget (1) eu (4) európai parlament (1) Fejlődés (1) fidelitas szeged (4) fidesz (41) financial times (1) fotók (1) gáz (2) goldenblokk (1) gorka (1) gyásznap (1) gyimesi lászló (8) gyógyszer (2) gyurcsány (9) haág zalán (10) hajrá magyarok polgári szövetség (2) helyi érték (2) hiller istván (1) honlapozó (10) höok (1) horty (4) horvátország (1) hűvös lászló (1) ic (1) ifjúsági kereszténydemokrata szövetség (6) ingatlanadó (1) integráció (3) iskolabezárás (12) ivcsek (56) jobb (28) jószai sándor (1) jövő (1) kalmár ferenc (4) kancellár (1) kdnp (8) kerékpáros (1) kereszt (2) kétfarkú (6) kisvasút (1) kiszervezés (1) kivonulás (4) kohári nándor (6) konferencia (1) könyv (4) kordon (5) kórház (37) környezetvédelem (1) környeztvédelem (6) közlekedés (16) kultúra (26) lakbér (1) lázár jános (1) lenyúlás (1) lévai anikó (2) liget (1) maros (1) mars tér (1) másképp (14) máv (4) mdf (3) média (36) megszorítás (25) mezőgazdaság (1) mikola (1) mszp (16) Munkahelyek (1) munkanélküliség (7) munkáspárt (1) napilap (1) navrasics (1) nemzeti fórum (1) nógrádi zoltán (4) oktatás (1) oláh jános (12) orbán (4) őújság (1) óvodabezárás (2) parkolás (1) parlament (1) pedagógus (1) piac (2) polgár esték (2) politika (74) privatizáció (16) programajánjó (58) puskás (1) rekord (1) románia erdély (1) sándor jános (1) schengen (1) schmidt (1) sorok (2) sorvezető (81) sport (5) stirlicz stirliczovics stirliczov (99) sumák privatizáció (8) szabó lászló (6) szavazás (1) szavazz (2) szdsz (11) szeged (155) Szeged (3) szegedi bulinegyed (1) szegedi paprika (1) szegedi x-ek (4) szegedi x ek (2) szegénység (1) szentgyörgyi pál (1) szerbia (3) szerelem (1) szolg közl. (7) sztrájk (5) tanárok (5) tarlós istván (2) tisza (3) tisza ártér (1) tisza szeged főutcája (1) tóth józsef (1) tudomány (6) tudtad? (69) ügy (97) ügyelet (1) újhelyi (6) ünnepek (21) urna (1) vajdaság (1) város (1) vendéglátás (4) Vérmedve (1) vizitdíj (7) web2.0 (1) zenta (1) zsidó (5)

Friss topikok

LIGET: ha Pesten lehet Szegeden is? Komolytalan érvek, nagy lenyúlások?

2016.03.30. 10:52 ivcsek

liget_500x380.jpg

"Kell a liget felújítása szükség van a rehabilitációjára, ugyan úgy mint Budapesten a városligetnél." Szegedma komment [7-ik] ( Seckó). ÉS TÉNYLEG EZ AZ EGYETLEN MÓD, úgy viselkedni egy ellenzéki párt frontemberének és kommunikátorainak, mint ORBÁN és csapata? Mert gondolom, "Seckó" az (frontember), legalábbis az érvrencerét tekintve, Botka és csapata meg akár Orbán kihívója is lehetne, no de minden autokratikus megmozdulásában Orbánt utánozva, azt szidva, hogy lehet valaki ellenzéki? Vagy csupán a pénz ész nélküli elköltése, haverok zsebe tömése a lényeg??? SZERINTED? És akkor a környezet védelméről ne is beszéljünk...

 liget_vigado.jpg

 

1 komment

Címkék: orbán környezetvédelem botka liget lenyúlás Erzsébet liget

2016.03.30. 10:52 Von Vérmedve

Szólj hozzá!

2016.03.30. 10:52 Von Vérmedve

Aki azt hiszi, hogy ez Párizsi és Brüsszeli borzalom elszigetelt eset, és nem fog többet előfordulni az butus. (finoman cizellált voltam) A szabadság és szabadosság az érme két külön oldala. Míg a szabadság gondolkodásra sarkall addig a szabadosság az ostobákat termeli futószalagon. Mert az nem szabadság, hogy minden devianciát támogatunk, az a szabadosság. A szabadságot meg kell védeni a szabadságért küzdöttek. A szabadság az, hogy lehetnek mások a nézőpontjaink. A szabadosság pedig az, amikor csak a tiéd létezik, mert annyira elrugaszkodott, és annyira más. A szabadság a zsenik célja, a szabadosság az ostobák fegyvere. Félreértés ne essék (a rákotisgyógyiccsa és a siriusró gyüttünk) ugyanonnan az ostoba szabadosságból gyökeredzik.
A neoliberalizmus gyűlöli a liberalizmust, mert míg az első csak egy irányba tanít gondolkodni addig a másiknak nincsenek irányai.

Olvasom, hogy majd ebből a terrorból fognak felébredni a gonosz nácik akik megölik Európát. Valahogy a szabadosságot követőknek nem jut eszébe, hogy ők is felelősek, például a média manipulációjukkal azzal ahogy torzítják a tényeket.

Most sok ellenséget fogok szerezni: A szabadosságból ered a migszolgon át akár kuruc.info, a hitelcsalás, a mindenegyben oldalak, az iszlámállam és sok más olyan manipulatív szervezet és rendszer ami a lelkeinkért küzd.

Tanuljunk különbséget tenni, ha nem tesszük akkor elvesztünk.

Szólj hozzá!

Kutatunk a demokrácia és a jólét csalóka illata után

2016.03.30. 10:45 Von Vérmedve

Vérmedve régebbi írása.

Kutatunk a demokrácia és a jólét csalóka illata után, mint éhes ember a vásárban a lacipecsenyést keresve. Elhitették velünk, hogy a jólétünk záloga az a művi szabadság, ahol más érdekekek, és urak határozzák meg a szólásszabadságunk, létünk és boldogulásunk határait. Kihasználtak minket, hangzatos szólamokkal tömtek mint az egyszerű falusi libákat, és mi nyeltünk, fulladozva bár, de gazda kezétől csak nyeltünk, hogy eladhassanak minket. Nem vettük észre, hogy csak levágásra tartanak minket jóval vagy csak hitvány táppal.

Európa négerei vagyunk ahol szabadon lehetünk rabszolgák az új és régi avítt ideológiák árnyékában. A törzsfőnökeink ilyen vagy olyan díszeket magukra festve árulják lelkünket, értékeinket az új vagy visszatérő régi urainknak. Hiszen a régi urak is visszatértek a határokra, és nyújtják mohó kezüket felénk, és mi kisemmizett érzékeny lelkek várjuk, hogy a kezeik simogatást vagy újabb ütéseket tartogatnak számunkra.

Mindig mindenhol azt olvassuk, hogy mi a lakosság vagyunk minden bajnak szegénységnek az okozója. Talán igazuk van, mert mi választjuk ki minden egyes alkalommal az érdemteleneket arra, hogy irányítsák az országot. Ugyanaz a hatalmi elit fajta kezd kialakulni az országban akiknek ez a nép minden szenvedést és nemzettragédiát köszönhet, mert ha jobban magunkba nézünk Trianont is a pöffeszkedő "nemeseinknek" köszönhetjük. Féltem-e hazát, a szívemhez nőtt. Mert ne feledjük: kicsit sárgább kicsit savanyúbb, de a miénk.

A pártok mint finomnak tűnő zsemlegombócok kínálják magukat a nagy Magyar vad(as) mártásban. Mi vagyunk ebben az országban a száj a fog a nyelv, és a szavazók sokasága a nemzet ízlelő bimbója. A választás is olyan mint az első falat, csak ezt kiköpni lehetetlen, mert 4 évre a torkunkon akadhat az epe keserű mindent átható íz.

Szólj hozzá!

Címkék: politika másképp Szeged

Apa kezdődik!

2016.03.29. 17:24 ivcsek

Szólj hozzá!

Címkék: fotók

A kérdés Szegeden is akut

2016.03.29. 16:14 stirlicz stirliczovics stirliczov

bringa_belvarosi.JPG

Az elmúlt évtizedben Szegeden is megsokszorosodott a kerékpárforgalom. A kerékpáros infrastruktúra viszont továbbra is ósdi, minimum felújításra szorul. De egy új koncepciót sem ártana letenni a városvezetők asztalára, még mielőtt ők döntik el mi jó nekünk:)

(Budapesten a civil szféra előállt a saját javaslatával. Szegeden vajon van, volt e ilyen?)

"Az elavult, járdán vezetett gyalog- és kerékpárutak tehermentesítésére (kevés helyen és ideiglenesen) kialakított megoldások helyettesítése a Kerékpárosklub szerint kizárólag az adott útvonalak teljes kerékpárosbarát fejlesztésével képzelhető el."

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés bringaút kerékpáros

Visszaszámlálás: indul!

2016.03.28. 15:56 stirlicz stirliczovics stirliczov

Indul a mandula... Virágozni a mandula most épp a Balatonnál, de a tavasz végképp elért minket és e blog is átesett az újbóli beüzemelés tesztidőszakán. Holnaptól naponta új anyagokkal jelentkezünk szerzőtársainkkal. Osszátok, ha tudja meg a világ és Szeged: mit gondolunk róla:) Visszaszámlálás: indul!

sam_4495.JPG

 

Közzétette: Varga Iván – 2016. március 28.

Szólj hozzá!

Címkék: Szeged

Új (egyetemi) városszéli nonprofit bulinegyed Szegeden? Miért? És miért ne?

2016.03.28. 14:25 ivcsek

sam_4327.JPG

Itt van ez a tucat éve, különböző okokból meg nem valósult projekt, mely sokat jelentene Szegednek. Ha jól értem, a legfőbb gond az vele, hogy a város vezetése rendre kiállt mögüle: okot mindig tudnak rá találni. Újabban ez az, hogy a hullámtér ilyen jellegű hasznosítása, nem illeszkedik a folyó rendezési terveibe. Értsd: minek oda fejleszteni, hisz ha kiönt a Tisza mossa az egészet, a helyreállításra sem lenne keret (ez bizony akár évente többször is gondot jelenthet), meg minek fejlesszen oda város, hisz többnyire állami területről van szó. Nekem meg az jutott eszembe, hogy ennyi erővel, a Partfűrdőröl is rég le kellett volna mondanunk. Csakhogy ott keletkezik némi bevétel, amiből a medencéket kivéve, az eredeti állapotok, a funkcióknak megfelelően visszaállíthatók. Hát akkor nosza rendeljünk a projekthez, még egyet mely a Tisza Szeged főutcája koncepciót anyagilag is fenntarthatóvá tenné.

Akinek valamelyest is szívügye a Tisza, már végigsétált a Boszorkány-sziget fölötti töltésen és évtizedek óta elborzadva látja mivé lett a vasúti ipartelep: gondolom a terület még a MÁV tulajdona... A harmadik híd építése okán a terület úgy is fel lesz dúlva, de Topolya sor alá (figyelem: egyetem) elférne ide egy új jól megközelíthető szórakoztató kulturális központ. Na ennek az új bulinegyednek (mely aztán nem nagyon zavarna senkit) a bevételeiből lehetne fenntartani az érintett felújított árteret. Magyarán: állami és EU finanszírozással az amúgy többnyire természetvédelmi terület besorolású ártéri fejlesztéseket simán meg lehetne valósítani, a projekt fenntarthatóságát pedig egy nonprofit vigalmi negyed bevételeiből lehetne hosszútávon biztosítani. (© Varga Iván:)

Most csak ennyit e kósza gondolatomról röviden. Ti meg mondjátok el, miért lehetetlen megvalósítani mindezt. Na hadd halljuk!?

Tiszapart Szeged és volt MÁV iparivágányok

Közzétette: Varga Iván – 2016. március 15.

Szólj hozzá!

Címkék: ivcsek szeged tisza szeged főutcája szegedi bulinegyed tisza ártér

Kopott városnak kopott a piaca.

2016.03.05. 14:06 Von Vérmedve

Szomorúan jártam ma a Cserepes sor végén a kirakodó vásárban. Míg pár éve a kincseknek volt a lelőhelye, mint egy varázsvilág ahol a kacatból másnak értékes kincs lett, addig az eladó és a vásárló is jól járt. Mára a város szegénységét ékesen bemutatva, szemetes lerakóhely lett. Mindenhol a nyugati szemétből guberált holmit árulják fehér szállítókból a szegedi munkanélküli szegényeknek. Ne feledjük az egyik leglényegesebb okot, az Unió egyik legszegényebb régiójának a központja Szeged. Gazdaságilag halott a város. Nem olyan rég nyilvánosságra került, hogy az ELI nem hoz sem munkahelyeket sem gazdasági hasznot a városnak. Elfogyott a levegő a város körül. Itt az ékes példája annak amikor egy városvezető lehet tehetséges politikus, de tehetségtelen gazdaságilag, nem hajlandó tovább látni a saját elképzeléseinél. Ezt a felelősséget nem lehet a kormányokra kenni, mert a városvezetőjének pártja volt a hangadó az országos politikában több mint 8 évig. Gondoljunk csak bele 2002 óta a polgármester. Hihetetlen de az írás pillanatában 4885 napja van hatalomban, mi történt idáig mennyit fejlődött a város? Hol vannak az ígéretek? Több ezer nap telt el eddig sem történt semmi lényeges, tehát mi alapján várnánk el, hogy most fog. Most jön a változás, most jön a csodafegyver ami majd megfordítja a város süllyedését. Ez lesz a deus ex machima ami után minden jó lesz? Szeretném jelezni, hogy mi nézők bár tudjuk, de illene ezt a várost nem görög sorstragédiaként irányítani. Mert egyszer lemegy majd a függöny és mi a nézők mérgesek leszünk. Elkalandoztam, visszakanyarodok a piac hangulatához. Mint egy a végeken lévő Ukrán szegény város szabadtéri kiárusító pontja, Megértem, hogy a hangzatos demagógia be tud záratni óvodát idős otthont, tud magyarázatot adni arra, hogy miért olyan a tömegközlekedés mint amilyen. Miért jó a városvezető és miért rossz mindenki. Mert a piaci asztalok már szegényesek.

Szólj hozzá!

Címkék: jövő piac város szeged szegénység

Vérmedvei tiszta vizet a pohárba

2016.02.22. 18:12 Von Vérmedve

 

12-szuperlezer-bpm-780x520.jpg

Forrás: Bach Máté

Van ez az ELI. Városunk polgárai úgy várják az érkeztét mint kisgyerek a Mikulást amikor még hisz benne. Tudom, hogy ennek a hánytatott sorsú városnak úgy kell a remény mint egy falat kenyér az éhezőnek, de tessék már észrevenni a megvezetés pontjait a történetben.

Pár éve a polgármester ötezer kiírom számokkal is 5.000 új munkahelyet vizionált a lézerközpontra hivatkozva. Emlegette, na jó csak belebegtette hogy bár elrontotta a város a Mercedes beruházást, de ez lesz az új Kánaán, Shangri-la, Csaba királyfi visszatérte, a 20-as a D20-on.. (mindenki válassza ki a neki tetsző elnevezést) Ám de, időközben kiderült, hogy ez a beruházás 100-150 főből, 50 igen csak ötven magyar kutatót fog foglalkoztatni, a többi külföldi. Így lett megírva a pályázat. Mennyit fizetünk egy kutatónak egy évben? 2011-es árakon számolva bruttó évi kilencmillió forintos kutatói bérrel lehet számolni. Hát kedves feleim csak homok marad a szemünkben és a gépezetben. Mert ugar marad itt és nem lesz 5.000 új munkahely.

Még a rektor is így mert nyilatkozni szembemenve a város által kiadott tájékoztatásokkal.

Szabó Gábor rektor szerint ennek a tudományos nagyberendezésnek önmagában nincs nagy gazdasági hatása egy 160 ezres város életére. Akkor lesz, ha a tervezett tudományos park is megvalósul. 

 

(forrás) http://magyaridok.hu/lugas/kitoresi-pont-327205/

Szólj hozzá!

Címkék: szeged botka Fejlődés ELI Munkahelyek